Jaka dieta przy kuracji antybiotykami

W czasie kuracji antybiotykami dochodzi do zniszczenia nie tylko bakterii chorobotwórczych, ale także do zniszczenia pożytecznych bakterii zasiedlających organizm. W czasie kuracji antybiotykami konieczna jest dieta, która pomoże odbudować tę zniszczoną florę bakteryjną. W czasie leczenia antybiotykami do codziennych posiłków włączamy maślankę, jogurt i kefir. Są one bardzo dobrym źródłem naturalnych, pomagających odbudować florę bakteryjną probiotyków. Po produkty te sięgamy kilka godzin po lub kilka godzin przed zażyciem leku. Nie można ich pić razem z antybiotykiem lub natychmiast po jego zażyciu. Maślanka, kefir i jogurt to źródło wapnia, a wapń powoduje, że antybiotyk gorzej się wchłania. Produkty te należy jeść jeszcze przynajmniej przez kilkanaście dni po odstawieniu antybiotyku. Z diety wykluczamy soki z owoców cytrusowych, gdyż sok z tych owoców także utrudnianie wchłanianie leku. Do diety wprowadzamy kiszoną kapustę i kiszone ogórki, produkty te to także naturalne probiotyki.

Tagi wpisu: , .

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>