Jedzenie o którym warto pamiętać

Ludzie zapamiętują dużo na długo, jeżeli nieustannie fundują sobie jakieś intelektualne wyzwania. Poza tym w kreowaniu dobrej pamięci ważne jest pozostawanie aktywnym i uprawianie sportów. Mózg trzeba bowiem dotleniać. Bardzo ważne w utrzymaniu dobrej kondycji pamięci pozostaje także jedzenie. Czerwone mięso jest dobre, ale raczej nie należy z nim przesadzać. Pomagają natomiast warzywa i owoce. Dzięki nim organizm otrzymuje składniki wzmacniające mózg. Są to witaminy i pierwiastki o dobroczynnym działaniu na układ nerwowy, ale także te dzięki którym naczynia krwionośne pracują bez zakłóceń. A to jeden z podstawowych warunków prawidłowego dotlenienia mózgu. Bez tego można zapomnieć o dobrej pamięci. Po jaki składniki jeszcze sięgać? Oprócz wspomnianych warzyw, jak chociażby marchew, oraz owoców z awokado na czele, przyda się spora garść orzechów. Nie obędzie się bez ryb, pełnych dobroczynnych kwasów tłuszczowych oraz pieczywa, najlepiej pełnoziarnistego. Czekolada także nie zaszkodzi, najlepiej jednak sięgać po tę gorzką i z dużą zawartością kakao.

Tagi wpisu: , .

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>